Huurauto verzekering, hoe zit dat nou?

Als je een auto huurt, dan krijg je altijd de onvermijdelijke vraag of je een extra verzekering wilt afsluiten. Een duivels dilemma, want enerzijds wil je een scherpe prijs en anderzijds wil je ook veilig de weg op. In dit artikel leggen we je uit hoe het precies zit met deze verzekeringen en hoe je zonder zorgen een auto kunt huren.

Autohuur Verzekering, hoe zit dat nou?

Wettelijke Aansprakelijkheid

Elke auto die te huur wordt aangeboden op Curacao heeft een WA-verzekering. Dit is een verplichte verzekering die iedere auto die zich op de openbare weg begeeft moet hebben. Sommige Engelstalige verhuurders noemen deze verzekering “TPI – Third Party Insurance”.

Wat betreft de WA-verzekering zijn er op Curacao weinig verschillen met Nederland, maar we adviseren om bij lokale verhuurders alert te zijn op het bedrag van de gedekte schade, In Nederland is de gedekte schade standaard 5 miljoen euro, maar op Curacao is dat niet altijd het geval.

Autoverhuurders kunnen ook kiezen voor een lager bedrag en daardoor ben je minder goed verzekerd. Controleer dus altijd even in de voorwaarden hoe de WA verzekering geregeld is.

All-inclusive of kale huurprijs?

Auto verhuurders hebben er een sport van gemaakt om allemaal op geheel eigen wijze hun aanbod aan de man te brengen. Dat betekent dat je bij elke verhuurder moet uitvogelen wat de termen en symbooltjes op de boekingspagina precies betekenen.

Als je daar überhaupt al achter komt, want regelmatig zien wij dat ze helemaal niet zo transparant zijn en hele lage prijzen laten zien, waar nog allerlei kosten bovenop komen.

Je moet dus goed opletten, want een verhuurder die ogenschijnlijk lage prijzen heeft kan enorm duur uitpakken doordat er achteraf nog allerlei verzekeringen bij komen.

Op onze vergelijkingspagina kun je eenvoudig zien of de prijs inclusief schadeverzekering is of niet. Als je zelf gaat uitzoeken hoe de auto verzekerd is, kijk dan goed naar of de auto “CDW – Collision Damage Waiver” (= Casco of All Risk) heeft en hoe hoog het eigen risico is. Er zijn hier en daar wat andere termen in omloop, die vind je terug onderaan deze pagina. De voorwaarden van een CDW of casco verzekering kunnen per verhuurbedrijf verschillen.

Inzittendenverzekering

Als je een ongeluk veroorzaakt, dan keert deze verzekering uit als de inzittenden letsel oplopen. In het geval van een lage WA-dekking kan dit interessant zijn, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze verzekering zelden wordt afgesloten.

Het is verstandiger om te checken of er een goede WA-verzekering op de auto zit met eventueel een uitgebreide CDW of casco verzekering.

En nu?

Je hebt nu allerlei informatie over de verschillende mogelijkheden en de zaken waar je op moet letten. Maar moet je nu wel of niet die extra verzekering afsluiten en welke verhuurder heeft de beste voorwaarden?

Het hangt natuurlijk af van welk risico je wilt nemen, maar onze voorkeur gaat doorgaans uit naar bedrijven die geheel transparant zijn, zoals Alamo of Sunnycars. Als je schade veroorzaakt, dan is dit geen probleem. Je betaalt een vooraf overeengekomen bedrag als eigen risico en that’s it. Makkelijk en overzichtelijk.

Verklarende woordenlijst huurauto verzekering

[twocol_one]CDW (Collision Damage Waiver)[/twocol_one][twocol_one_last]In Nederland noemen we dit de casco verzekering. Deze verzekering dekt schade (eventueel door jezelf veroorzaakt) tot een maximaal bedrag. Dit bedrag noemen we het ‘eigen risico’.[/twocol_one_last][twocol_one]LDW (Loss Damage Waiver)[/twocol_one][twocol_one_last]Dit is dezelfde verzekering als CDW (hierboven), maar dekt ook diefstal en het ‘compleet verloren gaan’ van de auto. Stel dat ie een cliff bij Westpunt afrolt en te water gaat… Dat dus.[/twocol_one_last][twocol_one]Eigen Risico[/twocol_one][twocol_one_last]Dit is het maximale bedrag dat je betaalt als je schade veroorzaakt aan de auto. Dit bedrag ligt bij internationale verhuurders op Curacao rond de 400 tot 500 dollar en in sommige gevallen is dit ook de borg die op je creditcard gereserveerd wordt.[/twocol_one_last][twocol_one]No-Risk Garantie (Alamo)[/twocol_one][twocol_one_last]Wil je helemaal geen eigen risico? Dan kun je voor een kleine extra vergoeding dit per dag afkopen. Dit is mogelijk tot een eigen risico van maximaal 1500 euro. Deze optie is alleen beschikbaar bij Alamo.[/twocol_one_last][twocol_one]Schadeverzekering[/twocol_one][twocol_one_last]Sommige verhuurders (Alamo,Hertz en Budget) vertalen CDW in het Nederlands als schadeverzekering. De betekenis is dus hetzelfde.[/twocol_one_last][twocol_one](Wettelijke)Aansprakelijkheidsverzekering[/twocol_one][twocol_one_last]Dit is de wettelijk verplichte verzekering die op elke huurauto aanwezig is. Hiermee dek je schade die je aan andere voertuigen of personen toebrengt. Let op: Het gedekte bedrag kan per verhuurder verschillen. Wij raden in principe vertrouwde verhuurders zoals Alamo en Sunnycars aan om gedoe hiermee te voorkomen.[/twocol_one_last]

Wil je meer informatie over de voorwaarden van auto verhuur en uitleg over de verschillende verzekeringen? In dit item van de NOS gaan ze daar dieper op in. Tevens vind je daar het tien-stappen plan van de consumentenbond om misleiding te voorkomen.