Is er een orkaanseizoen op Curacao?

Na de verschrikkelijke ravage die orkaan Irma heeft aangericht op St. Maarten merken we dat veel mensen zicht afvragen of Curacao ook last heeft van het orkaanseizoen en wat de risico’s zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met het orkaanseizoen op Curacao.

Orkaanseizoen Curacao

Bovenwinds en benedenwinds

Je hebt vast wel eens gehoord van de ‘bovenwindse eilanden’. Deze naam verwijst naar de ligging ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden. Hier liggen een aantal eilanden die tot het Nederlandse koninkrijk behoren. Dit zijn St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Ook wel de SSS-eilanden genoemd. De Nederlandse ‘benedenwindse eilanden‘ zijn Curacao, Aruba en Bonaire. Ook wel de ABC-eilanden.

In principe is het zo dat de Benedenwindse eilanden (waar Curacao deel van uitmaakt) geografisch gezien buiten het orkaangebied in de Cariben liggen. Vandaar ook de naam: ‘Benedenwinds’.

De bovenwindse eilanden liggen in een gebied waar het risico op orkanen een stuk groter is. Het orkaanseizoen is van juli tot ongeveer november. Het gebeurt slechts zelden dat de bovenwindse eilanden in zo’n mate overlast hebben als van Orkaan Irma. De laatste keer dat er grote schade onstond was tijdens Orkaan Luis in 1995. Doorgaans is het vooral iets winderiger in het orkaanseizoen en de zee is onstuimig.

Moeder natuur

Helaas is het lastig te voorspellen wat moeder natuur precies gaat doen, en het kan dus soms gebeuren dat Curacao last heeft van een slechtweer gebied dat gepaard gaat met een orkaan bij de bovenwindse eilanden. Een voorbeeld hiervan is orkaan Lenny die in 1999 voor schade zorgde aan het eiland en zelfs onderwater schade heeft aangericht aan de riffen. Verder kan het -ook zonder dat er orkanen in de Cariben actief zijn- flink spoken op het eiland. De kans op een orkaan die Curacao echt treft is echter vrijwel uitgesloten.

Onstuimige maanden

De meest onstuimige periode op Curacao zijn oktober, november en december. Dan regent het met enige regelmaat kort en krachtig. Als de regen voorbij is, dan warmt de zon het eiland snel weer op en ben je snel vergeten dat het geregend heeft. De beste periode op Curacao is van februari t/m juni. Dan is het overwegend droog en kan er soms maandenlang geen druppel vallen. Er staat echter altijd een heerlijke zeebries, die zorgt voor enige verkoeling.

Orkaanseizoen op Curacao

De conclusie is dus dat u zich geen zorgen hoeft te maken over orkanen op Curacao! Wij wensen u alvast een hele fijne en vooral zorgeloze vakantie toe.

Huurauto

Heeft u uw huurauto al gereserveerd? In ons overzicht van verhuurbedrijven ziet u een eenvoudig wat de actuele prijzen en waar u de beste deal kunt krijgen.