Voorkom verrassingen bij auto huren op Curacao

De autoverhuur op Curacao beleeft op z’n zachtst gezegd hoogtij dagen. Het eiland is een populaire bestemming en de mogelijkheden van verblijf en autoverhuur zijn beperkt.

De afgelopen jaren is er een sterke toename van de vraag naar huurauto’s. Dat is makkelijk te verklaren, want als je een auto huurt kun je Curacao op je eigen tempo ontdekken en de mooiste plekken van het eiland verkennen.

Curacao Zorgeloos Huren

Aanbieders van autoverhuur op Curacao schieten als paddestoelen uit de grond en concurreren elkaar bijna kapot. De prijzen zijn hierdoor laag en de kwaliteit is divers.

Helaas is gebleken dat sommige partijen het wat minder nauw nemen met het op eerlijke wijze informeren van hun klanten over voorwaarden en opties.

Ze misleiden de potentiële klant door hun deal het goedkoopst te laten lijken en daarna in het boekingsproces extra verzekeringen en opties te verkopen, die lang niet altijd nodig zijn.
In sommige gevallen kun je hierdoor met de totale huurprijs hoger uitkomen dan dat je in de eerste instantie dacht. De consumentenbond schreef een artikel over autoverhuurbedrijven die het niet zo nauw nemen en wij zien vergelijkbare praktijken op Curacao.

Autoverhuur op Curacao is doorgaans zeer betrouwbaar

Wees echter niet gevreesd! Autoverhuur op Curacao is doorgaans zeer betrouwbaar. Je moet alleen even weten waar je op moet letten en dat laten we in het volgende artikel zien. Het is zeer eenvoudig om een goedkope auto te huren met uitstekende voorwaarden en zonder verborgen kosten.

Vooraf

Reserveer lang van te voren
In het hoogseizoen en tijdens vakanties zijn er soms weinig auto’s beschikbaar. Je moet dan niet direct boeken, maar krijgt de optie om beschikbaarheid te controleren. In sommige gevallen kun je dan misgrijpen. Ons advies: Reserveer minimaal drie maanden van te voren.

Denk na over welk model auto je wilt rijden
Kleine huurauto’s zijn op Curacao gunstig geprijsd, maar als je de auto ophaalt op het vliegveld, dan kan het gezien de bagage die je moet meenemen interessant zijn om een iets groter model te nemen. In de praktijk blijkt dat het prijsverschil vaak niet heel groot is.

Extra’s nodig?
Heb je extra’s nodig zoals een kinderzitje of navigatiesysteem? Niet alle autoverhuur op Curacao biedt dit aan. (Let op: Ook op Curacao is het gebruik van een kinderzitje verplicht voor kinderen onder de 12 jaar en/of kleiner dan 150cm.)

Overweeg om je eigen risico af te kopen
Dit is een lastige; Het niet afkopen van je eigen risico kan zorgen voor hoge kosten in het geval van schade. Er zijn echter een aantal verhuurders zoals Sunnycars die een all-inclusive prijs hanteren. Als je besluit om jezelf all risk te verzekeren, dan is dit een goede optie. Overigens zijn er veel mensen die geen additionele verzekeringen afsluiten, dus laat je niet gek maken door allerlei waarschuwingen en pop-ups. Als je geen additionele verzekeringen wilt, dan kun je het best kijken bij Alamo. Je kunt zelf het beste inschatten hoe het gesteld is met jouw rijvaardigheid en hoe voorzichtig je bent. Bekijk in ieder geval goed wat de voorwaarden zijn. Lokale verhuurders houden er bijvoorbeeld vaak eigen regels op na, zoals dat je niet verzekerd tegen inbraak bent als je bij Mambo parkeert.

Vergelijk prijzen 
Dit is natuurlijk logisch. Maak voor jezelf een overzicht van de goedkoopste verhuurders. Zoals je zult zien zijn er grote prijsverschillen per periode. Vooral in vakantieperiodes zijn er opvallende verschillen. Houd er rekening mee dat lokale verhuurders, vaak minder beschikbaarheid hebben dan de internationale verhuurders.

Let op dat je niet onnodig verzekerd bent
Kijk even goed naar verplichte toeslagen; Voor het afhalen van je auto op Hato betaal je een toeslag, maar deze is vaak inbegrepen in de prijs en zie je in het overzicht van kosten. Betaal geen verzekeringen die je niet nodig hebt; afkoop annuleringskosten, leeftijds toeslag enz. Eerst even goed kijken of ze op jou van toepassing zijn!

Zorg voor een creditcard
In vrijwel alle gevallen heb je een creditcard nodig voor een aanbetaling en/of de waarborgsom. De waarborgsom wordt ter plekke geblokkeerd op je pas, dus het kan zijn dat je daarna wat minder bestedingsruimte hebt. Er zijn op Curacao vrijwel geen aanbieders die de mogelijkheid bieden om zonder creditcard te boeken. De enige waar dit wel mogelijk is (tegen meerprijs) is Sunnycars. Boek om hiervan gebruik te maken lang van te voren en kies in de tweede stap voor ‘geen waarborg’. Je krijgt dan de auto’s te zien waarbij dit mogelijk is.

Bij aankomst

Controleer je auto grondig bij vertrek
Voordat je vertrekt moet je grondig je huurauto controleren. Vooral de lokale verhuurders gaan hier redelijk lichtzinnig mee om en controleren vaak niet goed. Sta er op om samen een rondje om de auto te lopen en elk krasje of butsje vast te leggen. Maak ook foto’s met je mobiele telefoon als je twijfelt aan de vastlegging.

Met volle tank terug?
De verschillende verhuurders hebben verschillende regelingen. In principe geldt dat als je je auto afgetankt inlevert, dat je dan de meest gunstige prijs hebt. Als je dit niet doet, dan betaal je achteraf een hoge toeslag voor de brandstof. Een full/empty deal is altijd af te raden: Je betaalt een hogere prijs voor de benzine en overgebleven brandstof wordt niet vergoed.

Zorg dat je de verhuurder altijd kunt bereiken
In het geval van pech of schade moet je altijd even direct bellen met je autoverhuurder. Die kan je voorzien van raad en daad.
Zorg dus dat je het lokale nummer in je telefoon zet.

Als je de bovenstaande adviezen volgt, dan kun je verzekerd zijn van een zorgeloze vakantie op Curacao. Lekker rondrijden in je huurauto en op ontdekking. Veel plezier!